top of page
  • Foto van schrijverJonas Scherrens

Coatings , say what?

Keramische coatings zoals onze Feynlab Ceramics zijn tegenwoordig een zeer populaire keuze om de lak van het voertuig te gaan beschermen tegen de weersinvloeden en de dagdagelijkse wegvervuilingen. Dit is niet verwonderlijk aangezien een coating een standtijd van 1 tot meerdere jaren voorziet tegenover een paar maanden bij een conventionele bescherming zoals wax en/of selants.

Echter valt het ons nog steeds op dat er toch enkele missopvattingen zijn over coatings als lakbescherming terwijl het een prachtig product is die mits de juiste zorg een fantastische gebruikservaring zal bieden.Het IR curen van een Keramische coating verhoogt de duurzaamheid van de bescherming.

Coatings, een vat vol Mythes


Mythe 1: Een coating beschermt tegen alle vervuilingen die schadelijk zijn voor de lak.

FOUT: een coating zal slechts een barriere vormen tegen schadelijke vervuilingen, u heeft iets meer tijd om de schadelijke vervuilingen zoals vogeluitwerpselen, insectenresten, strooizout ed. te gaan verwijderen maar indien u nalaat om dit te doen zal de vervuiling zich een weg vreten door de bescherming en uiteindelijk uw lak aantasten

Mythe 2: Een coating zorgt steeds voor een blinkende wagen.

FOUT: een coating zorgt ervoor dat uw wagen na het wassen een enorm verschil zal gaan tonen in glans en dit iets langer zal behouden dan wanneer er geen coating op de wagen geplaatst is. het vuil heeft immers minder grip op de lak van uw wagen, uiteraard zal ook deze vervuiling beginnen opstapelen en zal de vervuiling uiteindelijk de glans gaan maskeren. Als de wagen hiernaast ook nog eens gereinigd wordt op de verkeerde manier kunnen er zich veel sneller waskrassen ontwikkelen welke op hun beurt de glans terug zullen weghalen.

Mythe 3: Een coating voorkomt alle krassen.

FOUT: een coating voegt een extra hardheid toe aan uw lak, heeft u een zachte lak dan zal de hardheid van de lak met enkele fracties verhoogd worden. zo kan een coating op een lak met hardheid van 7h op de schaal van Mohs verhoogd worden tot 9h maar zal evengoed een lak met hardheid van 3h slechts verhoogd worden tot 5h. Zoals u kunt zien is de ondergrond belangrijker om de uiteindelijke hardheid te bepalen dan de bescherming die er op geplaatst wordt.

Mythe 4: Het wassen wordt een makkie.

FOUT: Het wassen wordt inderdaad makkelijker omdat het water minder grip heeft op de wagen, het is echter wel belangrijk om bij een voertuig die behandeld is met een coating de wagen te gaan afdrogen na de reiniging, zeker in gebieden met hard water, de aanwezige mineralen in hard water kunnen voor waterspots zorgen die onder invloed van de zon de coating kunnen aantasten, ook dien je extra kennis te vergaren over de chemische producten die je gebruikt, te zure ingrediënten zullen de coating aantasten.


Zoals u kan zien zijn deze opvattingen gedeeltelijk waar mits we voldoende aandacht besteden aan de nazorg van dergelijke bescherming.

Uiteraard zijn er nog factoren die mee bepalen wat de uiteindelijke gebruikservaring van uw lakbescherming zal zijn. Denk daarbij aan de voorbereiding, plaatsing en de kwaliteit van de coating.

Laat u daarom ook steeds goed adviseren bij de aankoop van dergelijke bescherming, maar ook in de nazorg en het gebruik. Enkel zo kan u genieten van een uitzonderlijke bescherming op uw voertuig.


Nog vragen over lakbeschermingen en hun nazorg? neem gerust contact met ons op en dan maken wij graag tijd om u bij een tas koffie haarfijn uit te leggen wat u wilt weten over dergelijke bescherming.


179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page