top of page
  • Foto van schrijverJonas Scherrens

Vogeluitwerpselen, voor je het weet zit je in de shit

De lente komt er terug aan, de eerste zonnestralen tekenen zich af aan de horizon en in hun kielzog een variatie aan verschillende fladderende beestjes, de vogels keren terug naar hun nest en dit brengt voor ons autoliefhebbers een apart probleem met zich mee.





Het ziet er onschuldig uit en op zijn minst een beetje degoutant, een vogeluitwerpsel op je wagen. Toch rijden veel mensen verder met een vogelpoepje op hun wagen alsof er niets aan de hand is. Mocht je echter weten hoe agressief de interactie tussen het uitwerpsel en de lak van je wagen is, dan stop je de volgende keer waarschijnlijk vlug aan de eerste was box om die uitwerpselen van je wagen te spoelen.


Waardoor zijn vogeluitwerpselen zo agressief?


Vogels (en reptielen ) scheiden ammoniak en urine uit in de vorm van urinezuurkristallen die er uit zien als een witte pasta. Net zoals een hongerig beest zal deze ammonium hydroxide, wanneer deze in contact komt met alkalische metalen, onmiddellijk beginnen invreten op de lak. Dit effect wordt versneld wanneer de hydroxide wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en/of blootgesteld aan vocht zoals regen of dauw. De schade wordt vertraagd bij temperaturen onder 5°C maar wordt echter exponentieel verergerd bij temperaturen boven de 19°C.

Vogeluitwerpselen zijn nagenoeg 100% onoplosbaar in water, dus zal iedereen die al eens een wagen gewassen heeft die besmeurd is met vogeluitwerpselen gemerkt hebben dat het moeilijk is om de uitwerpselen met een gewone wasbeurt te verwijderen. Opgewarmd door de zon zal de laklaag van je wagen zachter worden en uitzetten wat een versterkend effect heeft op de uitharding van de uitwerpselen en deze de lakporiën zullen aantasten. Hoe langer de uitwerpselen zich op de lak bevinden hoe moeilijker het word om ze te verwijderen. Het resultaat zijn krassen of vlekken in de blanke lak, ook wel etching genaamd.

Etching is de meest voorkomende lakschade die voortkomt uit deze aantasting, maar verkleuring, opzwelling of afpellen van de laklaag rond het aangetaste gebied zijn mogelijk. Waxes en sealants zijn niet zuurbestendig dus geven zij slechts een zeer korte termijns bescherming, maar ze functioneren wel als een buffer tussen de urinezuren en de laklaag. Het blijft echter aangeraden om vogeluitwerpselen zo snel mogelijk weg te nemen en de aangetaste gebieden te her voorzien van wax en/of sealant.


Houd dit in gedachten:

  • Gebruik geen quick detailer die waxen bevat, deze zullen de zuren gevangen houden onder de waxlaag.

  • Gebruik geen zuiver water, urinezuur is praktisch 100 % onoplosbaar in water.

  • Ga niet schrobben op de vogeluitwerpselen, eenmaal hard heb je tijd nodig om deze los te weken. Schrobben kan o.a. voor krasjes zorgen.

  • Verwijder vogeluitwerpselen zo snel mogelijk. Hoe langer je ze laat zitten hoe moeilijker het wordt om ze veilig te verwijderen.

Herken het probleem

Etching is niet het enige probleem dat zich voordoet bij vogeluitwerpselen. Oxidatie is een opeenstapeling van vervuilingen en is het resultaat van verteerde insecten, zaden en bessen, welke van nature uit zuur zijn, zeker wanneer deze in combinatie met het urinezuur in contact komen met de lak. Oxidatie is herkenbaar door de vermindering van de glans op het aangetaste gebied en zal na een wasbeurt nauwelijks zichtbaar zijn.

Kijk eerst of de lakschade etching betreft of oxidatie van de laklaag, oxidatie is makkelijker op te lossen dan etching, welke een machinaal polijsten zal nodig hebben om de schade te verwijderen. Je kan het probleemgebied laten controleren door een specialist of door met een vergrootglas het oppervlak te bekijken.


Het probleem verhelpen

Houd in gedachte dat hitte en vocht de zuren her activeren, dus start steeds met de minst agressieve methode om de uitwerpselen op te lossen of te verwijderen. Ga nooit droge uitwerpselen van de wagen schrobben. De vogeluitwerpselen bevatten tal van schurende bestandsdelen zoals botjes van hun prooi, zand en zelfs kleine kiezeltjes die de lak zullen krassen als je op deze manier uitwerpselen probeert te verwijderen. De volgende aanbevelingen zullen je helpen om op een correcte manier met deze contaminatie om te gaan.

  1. Gebruik een goede insect remover, deze zijn gemaakt om zure vervuilingen aan te pakken.

  2. Als de uitwerpselen vochtig genoeg zijn is een microvezel doek voldoende om deze veilig van de laklaag te verwijderen.

  3. Wanneer de uitwerpselen op deze manier niet losweken kan het nodig zijn om een iets agressiever product zoals een paint cleaner te gebruiken om de uitwerpselen op te lossen.

  4. Klei en polijst de aangetaste plek voor een strak resultaat

  5. Het kan nodig zijn om het ganse paneel te polijsten om geen verschillen te zien in de afwerking na het polijsten van de aangetaste plaats.

Lakbescherming

Dit brengt ons dan weer terug op de vraag hoe belangrijk een goede lakbescherming kan zijn, en of die wel beschermd tegen de meest voorkomende gevaren zoals de zon, krassen en vervuiling maar ook tegen de omgevingsvervuiling zoals vogeluitwerpselen en andere natuurlijke zuren.

Waxes en sealants zullen slechts een zeer tijdelijke buffer zijn tussen de contaminatie en de laklaag, terwijl een coating een extra dikte toevoegt aan de laklaag waardoor de schade in de meeste gevallen beperkt blijft tot de coating. Daarnaast zal een coating door zijn waterafstotende eigenschappen voorkomen dat verse uitwerpselen zich snel kunnen binden aan de lak en hierdoor meehelpen aan het veilig verwijderen van de uitwerpselen.

Vogeluitwerpselen zien er misschien onschuldig uit maar deze kunnen je laklaag dermate aantasten dat een lakbehandeling bij een specialist nodig kan zijn om de schade te herstellen.

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, vraag daarom zeker een offerte aan voor de bescherming van je wagen tegen deze en andere contaminaties zodat je gerust de zomer in kan gaan.


Meer informatie over hoe je uw voertuig kan beschermen tegen vogeluitwerpselen en andere vervuilingen vind je hier

 

Credits : www.drbeasleys.com


397 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page