top of page
  • Foto van schrijverJonas Scherrens

Winterpakketten, to protect or not protect

That's the qeustion


Het is weer die tijd van het jaar, de temperaturen duiken voor het eerst terug onder nul en de bandencentrale ’s draaien overuren om zomerbanden te verwisselen naar winterbanden om de donkere maanden veilig te overbruggen.

Daarnaast worden we terug overspoeld met reclame van de plaatselijke carwash en detailcenters om uw voertuig een beschermingspakket mee te geven om het exterieur van uw wagen te beschermen tegen alles wat de winter te bieden heeft.

Maar is zo een beschermingspakket nu echt noodzakelijk en helpt het effectief tegen de guurheid van de winter ?

In deze blog gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden en gaan we kijken of deze effectief hun nut hebben.


Winterpakketten zijn al sinds de opkomst van de betere carwash en detailcenters in opmars en worden steevast aangeboden tijdens de herfst– en wintermaanden om de lak van uw voertuig te beschermen tegen de verschillende (negatieve) invloeden die de wintermaanden met zich meebrengen.

Sneeuw, ijzel en dooizout zijn nefast voor uw lak en om daarop in te spelen worden her en der verschillende pakketten aangeboden die uw voertuig een bescherming bieden tegen deze invloeden.

Dit kan gaan over een simpele behandeling met wax tot een volledige keramische of glascoating, de ene persoon zweert erbij terwijl de andere gelooft dat dit pure commerce is.


Het antwoord is iets genuanceerder dan dit. En voor we een antwoord geven op die vraag of een winterpakket nuttig kan zijn gaan we eerst even dieper ingaan op de verschillende mogelijkheden.


Wax


Dit is een product die bedoeld is om de lak te voeden en te voorzien van de nodige oliën en tevens een tijdelijke bescherming kan bieden tegen invloeden van buitenaf.

Wax kan worden onderverdeeld in 2 categoriën.


Enerzijds bestaan er waxen op basis van Carnaubagom, een natuurlijk extract uit de bladeren van de Carnaubapalm, dit ingrediënt wordt in verschillende toepassingen gebruikt zoals in schoensmeer, ledercreme, lippenstift ed. maar staat het meest bekend als zijn toevoeging aan autowax. Wax op basis van carnauba zal een hoge glansgraad met zich meebrengen maar een beperkte beschermingsfactor (enkele weken)


Anderzijds zijn er waxen op basis van polymeren, een polymeer is een organische verbinding waarvan de moleculen bestaan uit een opeenvolging van identieke delen die chemisch aan elkaar zijn gekoppeld. De toepassing in autowax zorgt voor een hogere beschermingsgraad ten opzichte van een carnaubawax maar ten koste van de glansgraad.


wax die na het aanbrengen tot hoogglans wordt opgeblonken.

Coatings


Keramische Coatings of Glascoatings zijn de laatste jaren sterk in opmars en zullen door de chemische verbinding met de lak een betere en langere bescherming van het voertuig (tot wel 5 jaar) bieden.


Het hoofdbestanddeel van een Glascoating is Siliciumdioxide (SiO2), tevens een ingrediënt van glas, daarom ook de term glascoating, en deze bindt zich als het ware aan de lak.

Coatings zullen in vergelijking met wax een meetbare dikte toevoegen aan uw lak, deze dikte (enkele microns) varieert per coating en zal toenemen per extra laag die wordt toegevoegd.


Door deze dikte biedt een coating een veel betere en vooral langere bescherming van het voertuig en zal hierdoor tevens de lak beschermen tegen lichte krasjes zoals was krasjes, eenmaal uitgehard heeft een coating een hardheid van minimaal 7h die volgens de schaal van Mohs, slechts enkele mineralen moet erkennen als zijn meerdere


Siliciumdioxide heeft een hardheid van 7 op de schaal van mohs, hier in zijn zuivere vorm nl. Quartz.

Coatings worden in tegenstelling tot wax, die perfect aangebracht kan worden door de amateur detailer, best aangebracht door een professional aangezien het verkeerde gebruik kan leiden tot ernstige schade van de lak die enkel professioneel kan verwijderd worden.


Wat is nu de beste keuze voor u?

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat geen enkele van de mogelijkheden u gedurende de winter zal beschermen als u niet naleeft de bescherming te onderhouden gedurende de winterperiode.


Welke van de 2 u ook kiest als u het nalaat om tijdig het ijzel, sneeuw en dooizout van uw wagen te verwijderen zal deze zich uiteindelijk een weg banen door de beschermingslaag.


Het is aangeraden om tijdens de wintermaanden de wagen wekelijks te (laten) wassen, indien u geen tijd of budget heeft om dit toe te passen zal geen enkele bescherming de winter overleven.


Tijdens het wekelijks onderhoud dient men er steeds voor te zorgen dat het overgrote deel van de vervuiling van de wagen verwijderd is voor men het wassen aanvangt, voornamelijk zout die een kristal structuur heeft kan voor bekrassing van de lak zorgen indien er nog te veel achterblijft tijdens het wassen.


Daarnaast dient er tijdens de prewash voldoende aandacht besteedt worden aan we onderkant en de wielkasten van het voertuig om daar opstapeling en hechting van dooizout te voorkomen.

Tijdens het wassen werkt u best met een ph-neutrale shampoo, zeker geen zure of ontvettende shampoo (dreft ed) gebruiken daar deze de beschermingslaag zullen aantasten en de standvastigheid sterk zullen beïnvloeden.


Ook de gebruiksintentie van het voertuig zijn van groot belang bij de keuze van de bescherming, blijft uw voertuig tijdens de winter merendeels in een gesloten garage en wordt deze enkel sporadisch gebruikt dan is een wax een goede keuze voor de bescherming van uw lak, doet u echter enkele km per dag dan wordt een coating toch een must.


Het aanbrengen van een coating is geen sinecure en laat u best door een professional doen.

Welke van de 2 u ook kiest, als u het voertuig goed onderhoud en de nodige extra aandachtspunten verwerkt in uw wasbeurten zal de beschermingslaag perfect de winter overbruggen en is een winterpakket zeker een investering die er voor zorgt dat u na de winter terug een glanzende wagen.


Ook wij kunnen u helpen!


Als professioneel car cleaning centrum bent u bij ons aan het juiste adres voor de bescherming en onderhoud van uw voertuig tijdens de komende winter.


Wij bieden pakketten aan met zowel wax als coatings om uw wagen beschermd de winter in te sturen.


Daarnaast wordt onze basiswasbeurt licht aangepast om de seizoens- gebonden vervuiling het hoofd te bieden, zo word onze standaard prewash aangevuld met een snowfoam prewash welke door zijn structuur en dichtheid nagenoeg alle vervuiling van de wagen haalt voor de effectieve wasbeurt wordt aangevangen, welke zoals steeds op een veilige manier volgens de 2-emmer methoden en in combinatie met een ph-neutrale shampoo en washandschoen zal gebeuren.


Ook de nodige aandacht wordt gegeven aan de wielkasten en tegen een kleine meerprijs kunnen wij door middel van een poetsbrug de onderkant van uw voertuig grondig reinigen.


Wenst u meer informatie over de bescherming en/of het onderhoud van de lak van uw wagen dan kan u via bovenstaande link meer informatie bekomen, indien u via deze weg een afspraak boekt voor uw winterpakket krijgt u van ons 10% korting op het door u gekozen pakket.
Wij maken samen met u de juiste keuze al naargelang uw wensen, budget en gebruiksintentie.

Om af te sluiten nog enkele tips om de komende winter zorgeloos door te komen:

  • Plaats een stevig stuk karton tussen de voorruit en de ruitenwisser. Zo zal je voorruit ijs- én sneeuwvrij blijven. Wat je zeker niet mag doen is de ruiten een warmwaterbad geven. De temperatuurshock kan de ruiten doen barsten. Bedek de voorruit ook nooit met krantenpapier. Dit wordt vochtig en plakt tegen de ruit. Daarnaast kan een coating voor uw ramen het aanvriezen flink verminderen

  • Behandel de binnenkant van uw ramen met een anti fog coating zoals Gyeon anti fog Q2 om het aanwasemen aan de binnenkant van het voertuig te vertragen.

  • Leg oude sokken met vochtabsoberende korrels op je dashboard,ook dit voorkomt dat je ruiten snel zullen aanwasemen.

  • Spuit vuilafstotende smering in je sloten, vuilafstotende smering (bijv. teflonspray) voorkomt dat sloten vastvriezen. Spuit preventief wat spray in het slot en steek vervolgens de sleutel herhaaldelijk in het slot. Je kan het slot ook afplakken met wat tape.

  • Slot al vastgevroren? Hou een zakje met verwarmd water tegen het slot.

  • Strijk de rubber van je auto in met een beschermende rubber dressing,zo vermijd je aanvriezen van de deuren.

  • Gebruik geen handrem als je parkeert, deze kan gaan vastvriezen. Parkeer je auto liever in versnelling en plaats wanneer je op een helling staat, één of twee wielblokken.187 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page